Jon Nietos – esimerkkijohtaja (4.5.2017)

4.5.2017

Tekstin kirjoittaja: Mika Hämäläinen, LIKES

Varoitan aluksi, että tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia. Kerron tekstissäni Game of Thrones -televisiosarjan kuudennen tuotantokauden yhdeksännestä jaksosta Äpärien taistelu.

Varoitukseni voi olla toisaalta liioiteltu. Siinä vaiheessa kun minä jaan paljastuksia Game of Thronesin juonikuvioista, osa sarjan seuraajista on jo ehtinyt nimetä lapsensa sen innoittamina. Lähivuosina Suomessakin voi koulunpenkillä Arjan vieressä istua Arya.

Toinen varoituksen sana. Kirjoituksessani kuvailen elävästi Game of Thrones -sarjan tapahtumia, jotka ovat paikoin verisiä ja kuvottavia.

Kaksi johtajaa

Äpärien taistelussa kohtaavat John Nietos (tahi John Snow) ja Ramsay Bolton. He käyvät sotajoukkoineen taisteluun, joka on visuaalisesti ja moraalisesti hengästyttävä.

John Nietos on rohkea sankari tuikkivine silmineen. Bolton taas on hirviö, joka ruokkii koiriaan ihmisillä. Esimerkki hänen julmuudestaan nähtiin sarjan kolmannella tuotantokaudella, kun hän leikkasi irti Theon Greyjoyn peniksen. Tekonsa jälkeen Bolton mutustelee käristettyä pötköä köytetyn Greyjoyn silmien edessä. Ei, ei Bolton sentään syönyt Greyjoyn kikkeliä. Ei hän niin kamala ole. Hän vain haukkasi tavallista sianlihamakkaraa ivatakseen Greyjoyta. Kikkelin Bolton lähetti rasiassa Greyjoyn isälle.

Nietoksen ja Boltonin johtamistyylit ovat tyystin erilaiset. Nietos juoksee joukkojensa etummaisena, ja katsoja on tukehtua sätkivien ja rimpuilevien ihmisten alle Nietoksen kanssa. Etäällä verestä ja kurasta tarkkailee Bolton. Hän istuu hevosen selässä käskyjä antaen. Häntä ei haittaa, vaikka jousimiesten nuolisade lävistää omia sotilaita.

Johtajan oma esimerkki

Nietos johtaa joukkoja omalla esimerkillään. Nietoksen joukot seuraavat, kun hän juoksee kohti Boltonin sotilaita ja hakkaa näitä miekalla kappaleiksi.

Johtajan oma esimerkki on tehokas johtamiskeino. Suomen puolustusvoimien johtajakoulutuksen johtamismallissa, syväjohtamisessa, korostetaan johtajan oman esimerkin tärkeyttä: ”Ryhmän johtamisen keinoista on tärkein nimenomaan johtajan oma esimerkki” (Puolustusvoimat 2012, 113). Myös akateemisessa kirjallisuudessa on käsitelty johtamista omalla esimerkillä – leading by example (ks. esim. Gächter et al. 2012; Hermalin 1998).

Omalla esimerkillä johtaminen vaikuttaa eettisesti ylivertaiselta johtamistavalta verrattuna pelkkään käskemällä johtamiseen, jota Bolton vaalii. Omalla esimerkillä johtaminen perustuu kultaisen säännön ”sisarsääntöön”. Kultainen sääntö on yleinen moraalinen ohje, joka löytyy monista uskonnoista (ks. Nuesner ja Bruce 2008). Jeesus muotoilee kultaisen säännön seuraavasti Raamatussa: ”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille (Luuk. 6: 31). Kultaisen säännön sisarsääntö puolestaan kuuluisi seuraavasti: ”Jos haluat muiden tekevän jotakin, tee se ensin itse”.

Valintatilanne

Voiko omalla esimerkillä johtaminen olla joskus epäeettistä? Tämä kysymys saattaa herätä, kun Nietoksen joukot seuraavat häntä taisteluun ja kaatuvat nuolien ja keihäiden lävistäminä, miekkojen silpomina tai pitelevät käsissään suoliaan, jotka valuvat runnellusta vatsasta. Tämä kysymys saattaa herätä, kun Bolton ampuu lähietäisyydeltä nuolen Nietoksen rinnalla taistelleen jättiläistoverin Wun Wunin silmään.

Oma esimerkki johtamiskeinona ei luultavasti juuri koskaan ole itsessään epäeettinen. Johtamistavoitteet voivat sen sijaan olla hyvinkin epäeettisiä. Jos tavoite on eettisesti väärä, on myös eettisesti väärin käyttää omaa esimerkkiä tavoitteen saavuttamiseksi. Mikäli Boltonin päämääränä olisi raiskata kokonaisen kylän naiset, on vaikea kuvitella, että hänen toimintansa muuttuisi eettiseksi, jos hän näyttäisi itse mallia aloittamalla raiskaamisen.

Johtajan voi olla hankala valita, mikä esimerkkitoiminta olisi sisällöltään eettisesti oikein. Taistelun alussa Nietos karauttaa ratsullaan yksin pelastamaan velipuoltaan Rickon Starkia, jonka Bolton on lähettänyt juoksemaan kohti Nietoksen joukkoja. Rickon on syötti. Bolton saa Nietoksen eroon joukoistaan ja surmaa jousellaan Rickonin lähes Nietoksen syliin.

Rickonin rinnan lävistänyt nuoli vesittää Nietoksen joukkojen suunnitelman pysytellä asemissa. Nietoksen joukot ryntäävät tukemaan yksinäistä johtajaansa ja jäävät lopulta piirityksen keskelle tämän kanssa. Ruumiskasa alkaa kohota.

Toimiko Nietos moraalisesti oikein vai väärin yrittäessään pelastaa velipuolensa?


KIRJALLISUUTTA

Gächter, Simon; Nosenzo, Danielle; Renner, Elke; Sefton, Martin. 2012. Who makes a good leader? Cooperativeness, optimism, and leading-by-example. Economic Inquiry 50 (4), 953–967.

Hermalin, Benjamin E. 1998. Toward an Economic Theory of Leadership: Leading by Example. The American Economic Review 88 (5), 1188–1206.

Neusner, Jacob ja Chilton, Bruce (toim.) 2008. The Golden Rule. The Ethics of Reciprocity in World Religions. Continuum, Lontoo ja New York.

Puolustusvoimat (Pääesikunta; Henkilöosasto; Tommi Kinnunen, Janne Herrala, Christian Perheentupa, Janne Aalto, Pekka Intke, Olli Ohrankämmen, Pekka Halonen, Pauli Pukaralammi,

Rami Collin, Hannu Hyppönen, Jukka Pesonen, Jyrki Horila, Yrjö Lehtonen, Jukka Leskinen, Mikko Westersund, Juha Jokitalo). 2012. Johtajan käsikirja. Pääesikunta: Helsinki