Eettisen vastuun kehittämistä ja suvaitsevaisuuden kaipuuta (7.12.2015)

Eettisen vastuun kehittämistä ja suvaitsevaisuuden kaipuuta - EBENin vuosikonferenssi Istanbulissa

7.12.2015

Kuulumisia EBENin vuosikonferenssista 26.-28.6.2015 jakaa blogissa Johanna Kujala, Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto

European Business Ethics Networkin 28. vuosikonferenssi järjestettiin 26.–28.6.2015 Istanbulissa, Turkissa. Konferenssin teemana oli ”Business Ethics, Peace and Environmental Issues” ja se kokosi jälleen kerran yhteen moninaisen joukon liiketoiminnan etiikan tutkijoita ja asiantuntijoita. 

Keynote-puheenvuoron konferenssissa piti EBENin entinen pitkäaikainen presidentti, professori emerita Heidi von Welzen-Hojvik Norjasta. Hän oli saapunut paikalle Espanjasta, jossa hän nykyään viettää suuren osan eläkepäivistään. Pitkä kokemus niin yliopistotyöstä kuin käytännön liikkeenjohdon konsultoinnista huokui puheenvuorossaan. Heidi oli erityisen huolissaan siitä, että yhteiskuntavastuukeskustelun nousu on aiheuttanut sen, että eettinen keskustelu yhteiskunnassa ja yrityksissä on vähentynyt. Tämän seurauksena eettisen ymmärryksen kehittäminen organisaatioissa kärsii arvostuksenpuutteesta. Hänelle vastuullisuudessa on aina ensisijaisesti kysymys eettisestä vastuusta ja yhteiskuntavastuun muut elementit voivat tulla kuvaan vasta sen jälkeen, kun eettinen perusta on kunnossa.

Istanbulin vuosikonferenssi tarjosi näköalapaikan liiketoiminnan etiikkaan Turkissa, sillä turkkilaiset olivat selvänä enemmistönä sekä yleisön että esittäjien joukossa. Näin konferenssi palveli kansainvälisen tiedeyhteisön lisäksi erityisesti paikallisia ja tarjosi heille mahdollisuuden yritysetiikkaan liittyvän tiedon ja näkemysten vaihtoon.

Vaikka itse konferenssi oli lentokentän tuntumassa sijaitsevassa hotelli- ja konferenssikeskuksessa, ehdimme myös tutustua Istanbulin tärkeimpiin nähtävyyksiin, Siniseen Moskeijaan ja Hagia Sofiaan. 1600-luvulla rakennettu Sinisen Moskeijan sanotaan olevan yksi maailman kauneimmista rakennuksista ja se on paitsi turistinähtävyys myös aktiivisesti käytössä oleva moskeija. Erityisen vaikutuksen minuun kuitenkin teki Hagia Sofia. Se rakennettiin kristilliseksi kirkoksi vuonna 537. Kun turkkilaiset valtasivat Konstantinopolin vuonna 1453, rakennus muutettiin moskeijaksi ja vuodesta 1934 alkaen se on toiminut museona. Jäin ihmettelemään, miten yksi rakennus voi edustaa ja kuvastaa niin moninaista kulttuuriperintöä sekä idän ja lännen kohtaamisia vuosisatojen varrella.

Konferenssissa puhuttivat myös samaan aikaan ratkaisua odottanut Kreikan tilanne sekä Istanbulin keskustassa pidetty pride-mielenosoitus, jota vastaan Turkin poliisi hyökkäsi monien mielestä käsittämättömän järein asein. Itsekin jouduin yskimään pippurisumutetta osuttuani lähelle mielenosoitusaluetta. Sellainen kokemus saa arvostamaan suomalaista sananvapautta ja toimivaa yhteiskuntarakennetta. Ja ihmettelemään, miksi suvaitsevaisuus tuntuu monesti olevan yksi haastavimmista inhimillisistä hyveitä toteuttaa.

EBENin vuosikonferenssi 2015 tarjosi siis sekä mielenkiintoisia ja akateemisesti stimuloivia puheenvuoroja että käytännön etiikan kannalta ajatuksia herättäviä kohtaamisia. Ensi vuonna konferenssi on Nottinhamissa ja kesällä 2017 Jyväskylässä. Kannattaa osallistua ja tulla mukaan EBENin kansainväliseen perheeseen!