Pyöreän Pöydän etiikkakeskustelussa puheenaiheeksi nousi työpaikkakiusaaminen ja yhteiskunnan esteellisyys vammaisille ja neuroepätyypillisille työntekijöille

5.10.2022

EBENin toinen pyöreän pöydän etiikkakeskustelu inklusiivisuudesta pidettiin torstaina 29.9.2022. Tilaisuuden teemana oli vammaisten ja itsenäisesti asuvien autistien tilanne työelämässä. Keskustelussa puhujina olivat Petteri Kyllönen (KTM, yritysneuvoja) ja Saara Reiman (VTM, koulutettu kokemusasiantuntija) ja siihen osallistui 16 keskustelijaa. Katso tallenne ja lue kooste tapahtumasta tästä jutusta.

Vammaisena työelämässä

Petteri Kyllönen on kauppatieteiden maisteri ja yritysneuvoja. Hän työskentelee järjestökoordinaattorina Vaikuttajaverkosto Hän – Sinä & Minä ry:ssä, Nätverk med inflytande Hen – Du & Jag rf:ssä, joka keskittyy yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen erityistarpeisten lasten ja –nuorten yhdenvertaisuuden ja osallisuuden kehittämiseen yhteiskunnassa. Petterin sydäntä lähellä on osatyökykyisten ja vammaisten henkilöiden työllisyysmahdollisuuksien parantaminen. Petteri on toiminut muun muassa yrittäjänä työllistäen myös muita henkilöitä. Hänellä on kokemusta työllisyysvalmennuksista. Petteri on CP-vammansa (spastinen diplegia) vuoksi kokenut työelämässä myös syrjintää. Hän on kiinnostunut siitä, millaisilla toimilla edesautetaan yhteiskunnallista asenneilmapiirin muutosta edellä todettujen erityisryhmien työllisyyden edistämiseksi. Petteristä lisää osoitteessa https://petterikyllonen.fi   

Puheenvuorossaan Petteri kuvasi mitä erilaisia vaiheita hän on käynyt elämässään läpi oman vammaisuutensa kautta ja sitä miten tärkeää on vahva ja monialainen ympäristön tuki kehityksessä lapsuudesta aikuisuuteen. Petteri nosti myös esiin  vammaisuuden myötä työelämässä kokemaansa kiusaamista. Tutkimukset osoittavat, että yhä edelleen vammaisten henkilöiden on vaikea joko saada työtä tai edetä urallaan. Tutustu Petterin näkemyksiin keskustelutallenteelta kohdasta 0:00:00-0:33:00 sekä esitysdioihin alla olevasta .pdf-tiedostosta. 

Itsenäiset autistit yhteiskunnassa ja työelämässä

Saara Reiman on valtiotieteiden maisteri ja KoKoA ry:n koulutettu kokemusasiantuntija. Saaran kokemus autismikirjolaisuudesta on elämänmittainen. Saara järjestää muun muassa koulutuksia autismista, joissa hän käsittelee aihetta autismiyhteisön hyväksymien asiasisältöjen kautta. Saara on myös aktiivinen vaikuttaja. Hän on pidetty puhuja ja sisällöntuottaja. Saarasta lisää osoitteessa https://kaiao.fi

Saara Reiman puolestaan avasi esityksessään sitä itsenäisesti asuvien autistien tilannetta yhteiskunnassa ja kommentoi heti alussa kokemustaan siitä, että yhteiskunta on esteellistetty autistille. Saara jakoi arvokasta tietoa autistien vahvuuksista työelämässä sekä niistä haasteista, joita autistit kokevat työelämässä sekä millainen on autismiystävällinen työpaikka. Saaran näkemyksiä pääset kuulemaan tallenteelta kohdasta 0:35:40 eteenpäin sekä diaesityksestä, jonka löydät tämän sivun alaosasta.

Tämän Pyörän Pöydän esitysten ja keskusteluiden yhteenvetona todettakoon, että tarvitaan paljon lisää kohtaamisia, eettistä organisaatiokultturia edistävää keskustelua, jotta inklusiivisuus työelämässä voi lisääntyä laajasti.


Seuraavassa Pyöreän Pöydän Etiikkakeskustelussa aiheena on inklusiivinen rekrytointi ja se järjestetään Zoomissa 27.10.2022 klo 8:30. Lisätietoa tapahtumasta sekä ilmoittautumislinkki löytyy EBENin nettisivuilta täältä.